vineri, 21 iunie 2013

A venit vara "oficiala", sa o sarbatorim: azi este SOLSTITIUL!


21 iunie 2013 - Solstitiul de vara - sarbatoarea LUMINII

Astazi a inceput "vara oficiala", vara astronomica, pentru noi cei din Emisfera Nordica. Astazi ne vom bucura de 15 ore si jumatate de LUMINA, si vom avea doar 8 ore si jumatate de noapte. Inclinatia axei Nord-Sud a Pamantului relativ la Soare atinge azi valoarea care ne permite sa primim cea mai multa "atentie" din partea Soarelui, din tot anul. Fortele Intunericului nu ar trebui sa aiba nici un spor astazi.

Apusul soarelui va dura cel mai mult din an, iar daca am fi undeva  intr-o regiune din partea de "sus" a emisferei nordice, la o latitunide mai mare, apusul s-ar prelungi atat de mult incat de fapt ne-am bucura de "Noptile Albe". De la Cercul Polar de Nord in sus, pe 21 iunie sunt 24 de ore de lumina continua.

Cuvantul SOLSTITIU provine din limba latina, insemnand cam asa: "soarele sta" (www.dexonline.ro). Adica, sta deasupra noastra, atat de multe ore incat celor din lumea antica le-a lasat probabil impresia ca nu mai are deloc de gand sa apuna, ci s-a oprit deasupra lor. La solstitiul de vara, multe popoare ale emisferei nordice au sarbatorit, de-a lungul timpului, lumina celei mai lungi zile. Suedezii de exemplu sarbatoresc frumos si apropos de ei, vedeti ca in 24 iunie la IKEA in Baneasa am auzit (!) ca va fi un show (de verificat informatia!).

Este un moment pe care si eu, de cativa ani, mi-am luat obiceiul sa il sarbatoresc. Nu mai pot sa accept sa las sa treaca asemenea momente, mai ales ca eu sunt indragostita de VARA. Vara ma incarca cu energie, si sunt sigura ca nu-i doar chimia organismului, care produce substante benefice in creier sub actiunea soarelui ! Cred ca e mai mult decat atat.

Asadar, iesiti din casa azi, iesiti din birou azi, nu va mai ascundeti dupa jaluzelele trase si nu va mai vaietati de caldura cu niste mutre de parca ati fi asteptat ca in plina vara sa umblati in geci! Iesiti si va bucurati de LUMINA. Sarbatoriti Soarele. Incarcati-va "bateriile" psihice de la el. Iesiti diseara in parc, sau oriunde in natura, stati afara si minunati-va de felul in care abia catre ora zece noaptea va veni intunericul. Nu stati ascunsi ci sarbatoriti !Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu